'Neem er dan zelf een in huis!': courante drogredeneringen op sociale media (deel 1)

De volgende uitspraak kom je veel tegen op sociale media als het over vluchtelingen gaat:

“Als je vindt dat we die vluchtelingen moeten opvangen, neem dan zelf vluchtelingen in huis!” 

ANP-30192706-e1425736273538
Laten we twee denkbeeldige en analoge argumenten bekijken:
“Als je zo’n voorstander bent van homorechten, trouw dan zelf met een man!”
“Als je wil dat er minder criminaliteit is, spoor dan zelf misdadigers op en sluit ze zelf op in je kelder!”
 
Mensen die dit soort drogredenering aanvoeren vinden dat een pleidooi voor verdraagzaamheid of gastvrijheid naar vluchtelingen toe met zich meebrengt dat – als je consequent wil zijn- je bereid moet zijn om ook grotere persoonlijke offers te brengen.
Is dat wel zo? Als ik vind dat de overheid menswaardig moet opvangen, vormt dat geen automatisch pleidooi dat ik of anderen mensen in nood in mijn huis moet opvangen. Dit zou mijn leven omgooien en vrij grote offers van mij vragen (een pak minder vrije tijd bvb.). Dit is een moreel veeleisende taak die enkel helden en heldinnen bereid zijn te vervullen. Er bestaan mensen die dat doen en die kunnen we enkel maar bewonderen. De meeste mensen zijn echter geen helden en heldinnen en dat is perfect ok.
Bovendien heeft de staat meer middelen en personeel om vele mensen op te vangen. Ze heeft er meer ervaring mee en kan het op een efficiëntere en betere manier doen dan individuele burgers en gezinnen gemiddeld genomen.
Misschien is de aansporing om zelf mensen op te vangen niet ernstig bedoeld. Misschien wil diegene die het argument aanvoert, ons wijzen op de hypocrisie van deze gastvrije houding naar vreemdelingen toe. “Als het puntje bij paaltje komt, willen ook deze idealisten geen enkel materieel offer doen”, lijkt hij impliciet te zeggen. Dit lijkt niet te kloppen met de feiten. Veel mensen hebben immers onlangs geld en spullen gedoneerd aan goede doelen ondertussen. Deze groep mensen is dus al niet hypocriet. Wie wel hypocriet is en hoe groot die groep hypocrieten is, dat weten we niet, maar de bewijslast ligt alleszins wel bij degene die bepaalde mensen als hypocriet aanwijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *